Държавата да плаща потребителската такса за преглед на деца иска Българският

...
Държавата да плаща потребителската такса за преглед на деца иска Българският
Коментари Харесай

Лекарският съюз иска държавата да плаща такса преглед за децата

Държавата да заплаща потребителската такса за обзор на деца иска Българският лекарски съюз. Въвеждането на сходен механизъм съгласно съсловната организация е един от методите да се подкрепи детското опазване на здравето и да се компенсира незадоволителното финансиране на педиатричната помощ.

В момента по закон всички лица до 18 години са освободени от потребителската такса, която се дължи при посещаване при доктор, както и при престой в болница. И преди е имало сходни претенции - през 2017 година от сдружението на общопрактикуващите лекари предложиха родителите на децата да заплащат по 1 лева такса, а остатъкът до цялостния й размер - 1.90 лева, да се поема от страната, както е регламентът при пенсионерите.

От лекарския съюз желаят също 6% от запаса на здравната каса да бъдат отпуснати за доболнична помощ. Оттам към този момент бяха планувани изключителни 50 млн. лева, с които да се усилят цените на клиничните пътеки в болничната помощ за лекуване на деца, бременни и белодробно заболели. Това се чака да е реалност от 1 юни.

Да отпаднат лимитите за броя кревати по клиники в педиатрията искат още от БЛС. Подобно е настояването и на работещите в профилираната болница по педиатрия в София, на което от здравната каса отвърнаха, че предели няма, но от лечебното заведение не са разбрали. Миналата седмица от болничното заведение заплашиха с ефикасен митинг и прекъсване на плановия банкет, в случай че институциите не чуят настояванията им за по-добро финансиране, в това число и за смяна на статута на лечебното заведение, което да разреши и финансиране от бюджета.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР